Yurtiçi nakliyat işlemleri bile zaman zaman uzun ve meşakkatli bir sürecin doğmasına neden olurken, yurtdışı nakliyesinin bambaşka bir uzmanlık olduğunun altının çizilmesi gerekmektedir. Çünkü yurtdışı nakliyelerinde gidilecek ülkeye gidilmeden önce geçilmesi gereken pek çok ülke vardır. Bu ülkelerin de kendi nakliye kuralları olduğu göz önüne alındığında işler karmaşık bir hal alabilmektedir.
Bu nedenle de yurtdışı nakliyatlarında uzman ekipler ile çalışmak önemli olmaktadır. Çünkü her bir ülkenin nakliye için bambaşka kuralları vardır. Bu kuralları bilmemek ya da eksik belge sunmak sorunlara neden olabilmektedir. Bundan kaynaklı olarak sizler için yurtdışı nakliye işlemlerinde gerekli olabilecek birkaç temel evrağı, belgeyi derledik. Ancak bu evraklar genel evraklar olduğu için bazı evraklar sizin işlemlerinizde gerekli olmayabileceği gibi bazı işlemlerde ise daha fazlasının istenme ihtimali olduğunun altının çizilmesi gerekmektedir.
Ofis taşıma için ihtiyacınız varsa bu sayfayı inceleyebilirsiniz.
Vesaik Mukabili Belgesi
İhracatı ya da nakliye yapan firmanın mal teslim adresi olarak karşı tarafın bankasını gösterebilmektedir. Bu gibi durumlarda ise istenen belgeye vesaik mukabili belgesi adı verilmektedir.
Gümrük Çıkış Beyannamesi
Yurtdışına ihraç edilecek ya da gönderilecek ürünlerin, malların ya da eşyaların bilgisinin bulunduğu ihracatçılar birliği ve malın gönderildiği gümrüğün onay belgesinin teslim edilmesi.
Pozisyon Dosyası
Bütün evrakların içinde bulunduğu üzerinde pozisyon numarasının yer aldığı dosyaya verilen isimdir.
Konşimento Talimatı
İhracatı yapan ya da işlemleri yürüten firmanın kendi gümrükçüsü ya da imalatı yapan firma tarafından hazırlanan malın cinsi, kilosu türü gibi bilgileri içeren talimattır.
Konşimento
Teslim edilecek malın nakliye firmasına her türlü sorumluluğun nakliye firmasında olacak şekilde teslim edildiğini gösteren belgedir. Aynı zamanda da alıcının satıcıya malın teslim alındığına dair onaylama anına kadar geçerli süreyi kapsayan bir belgedir.
Uluslararası Taşıma Bedeli Navlun
Uluslararası taşıma işlemi yapılırken taşıma bedelini gösteren belgedir.
Dolaşım Belgeleri
Nakliyatı gerçekleştiren firmanın dolaşım hakkının olduğunu gösterecek çeşitli belgeler bütünüdür.
Sigorta Belgeleri
Nakliye edilen ürünlerin ya da malların sigorta ile koruma altına alındığını gösteren belgelerdir.
Finansman Belgeleri
Finansal durumları içeren bilgilendirici belgelerdir.
Yukarıda değinilen ve değinilmeyen bütün belgelerin detaylı bir şekilde kontrol edilmesi nakliye sırasında sorun yaşanmaması adına önemli olmaktadır. Aksi taktirde uluslararası arenada sorunların yaşanma ihtimali oldukça yüksek olacaktır. Bu da hem hizmet veren hem de hizmet alan için problemlere neden olabilmektedir.